PROJECT

De regio Leiden wil woningen en gebouwen met duurzame bronnen verwarmen. Wayland Energy onderzoekt of aardwarmte hiervoor haalbaar is. Met aardwarmte als bron kunnen zowel het bestaande, nu gasgestookte warmtenet én toekomstige uitbreidingen van het net van duurzame warmte worden voorzien. De verwachting is dat de warmte tegen een aantrekkelijke prijs kan worden geproduceerd.
Wel is het belangrijk om de aardwarmtebron zo dicht mogelijk bij de afnemers te plaatsen. De aardwarmte-installatie komt dus in of aan de rand van stedelijk gebied. Overigens zijn ook al in Den Haag en Leeuwarden aardwarmteputten in stedelijk gebied aangelegd en ingepast. Veiligheid, gezondheid en milieu hebben in onze projecten de hoogste prioriteit. Maatregelen voor veiligheid, gezondheid en milieu stemt Wayland Energy af met de betrokken gemeenten, SodM en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
CO2 uitstoot besparing
woningen
Locatie: Leiden-West, Katwijk, Oegstgeest
In samenwerking met: gemeenten, energiebedrijven en andere organisaties op het gebied van duurzame warmte in de regio Leiden
Fase: planvorming
Stand van zaken: Er is een opsporingsvergunning verleend.
Tegen deze opsporingsvergunning is een bezwaar ingediend door drinkwaterbedrijf Dunea en Provincie Zuid-Holland omdat de beoogde locatie is gereserveerd voor mogelijk toekomstig gebruik voor de drinkwatervoorziening. Op vragen over opsporingsvergunningen voor aardwarmte in (toekomstige) drinkwatergebieden heeft de minister in de Tweede Kamer vragen beantwoord.
Het is van groot belang dat (toekomstige) drinkwaterbronnen worden beschermd. Daarom denkt Wayland Energy we actief mee met de overheid over de meest geschikte boorlocatie en ondergrondse puttrajecten. Wayland Energy hanteert de standaard Duurzaam Putontwerp voor een veilig ontwerp van aardwarmteputten. Deze standaard is met medewerking van het Inter Provinciaal Overleg (IPO), Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de drinkwatersector (VEWIN) opgesteld. Dit nieuwe putontwerp houdt optimaal rekening met de bescherming van drinkwaterlagen in de bodem.
Bijzonderheden:
Behalve Wayland Energy hebben nog drie andere bedrijven een opsporingsvergunning ontvangen voor een ander deel van de regio Leiden.
Meer informatie over aardwarmtewinning kunt op de pagina ‘Wat is aardwarmte’.
Omschrijving: de eerste fase omvat 2 doubletten* vanaf één bovengrondse locatie. In de toekomst kunnen meer doubletten worden aangelegd.
Technieken: conventionele aardwarmtewinningstechniek, dubbelwandige putten en warmtepompen.
Operationeel: in 2025 (naar schatting)
Warmtenet: Aardwarmte komt bij de woningen via het bestaande en een toekomstige uitbreiding van het warmtenet.
Diepte: Aardwarmte bevindt zich op ongeveer 1.500 m diepte
Temperatuur aardwarmtewater: 60°C (naar verwachting). De temperatuur van het warme water uit de ondergrond wordt verder verhoogd met behulp van warmtepompen.
Vermogen: ongeveer 25 MWth per doublet.
Opsporingsgebied: enkele km2
Aantal afnemers: Op het Leidse warmtenet zijn nu ongeveer 13.000 woningen aangesloten De regiogemeenten willen het net gezamenlijk uitbreiden tot een regionaal warmtenet. Aardwarmte wordt gezien als belangrijke duurzame warmtebron. De mogelijkheid bestaat om in de toekomst meer geothermische warmte te leveren aan de Leidse regio.
Kosten: De projectkosten bedragen enkele tientallen miljoenen euro’s.
Projectleiding: Ewald Pelser
Lees hier het meest recente project nieuws over Leiden