EEN WERELD VOL
Innovatie
In de huidige tijd ontwikkelen technologieën zich voortdurend. Zo ook in de aardwarmte sector. Door de toenemende kennis en ervaring in de branche worden de technieken continu verbeterd.
Technologieën ontwikkelen zich voortdurend. Wayland Energy onderzoekt voortdurend hoe de opbrengst, duurzaamheid en veiligheid van de installaties verder is te verhogen. Waar nodig zetten we extra innovatieve technieken in, zoals warmtepompen om de warmteopbrengst verder te verhogen. Ook willen we een onderzoek starten naar ondergrondse warmteopslag, zodat we ook bij een hogere vraag voldoende aardwarmte kunnen leveren. Binnen de branchevereniging Geothermie Nederland werkt Wayland Energy met andere aardwarmtebedrijven samen aan innovatie en verbetering van de aardwarmtewinning.
Verwarming met aardwarmte is dankzij subsidie van de overheid (SDE) concurrerend ten opzichte van verwarming met aardgas. Door technische innovaties wordt aardwarmte in de toekomst goedkoper.
Meer rendement door ondergrondse warmteopslag
Door nieuwe technologie te ontwikkelen wil Wayland Energy de energieopbrengst van aardwarmtesystemen verder verhogen. Zo dragen we bij aan een robuuste en duurzame regionale warmtevoorziening. Ons team werkt aan plannen om hogere temperatuurwarmte ondergronds op te slaan. We werken een projectplan uit voor ondergrondse warmteopslag. Via deze pilot* hopen we duidelijk te krijgen hoe de ondergrondse warmteopslag is toe te passen bij onze aardwarmtesystemen.
Pilot ondergrondse warmteopslag
In Nederland is al tientallen jaren ervaring met ondergrondse warmte-koude opslag (WKO) bij lagere temperaturen tot 25°C, op een diepte van 20 tot 100 m. Er is nog nauwelijks ervaring met warmteopslag bij water met hogere temperaturen, tussen de 25°C en 100°C. Daarom worden onder andere in Zuid-Holland pilots gestart met ondergrondse warmteopslag bij hogere temperaturen. Hiervoor maakt de overheid een uitzondering op de Waterwet die ondergrondse opslag van water boven de 30 °C niet toestaat. Ook Wayland Energy gaat de technologie verder onderzoeken en verwacht hiervoor een vergunning aan te vragen bij de Provincie Zuid-Holland. Bij de uitvoering zullen ook kennisinstellingen een rol spelen. De Omgevingsdienst Haaglanden houdt toezicht op de uitvoering.
Hoe werkt het?
Op ongeveer 200 m diepte wordt een grote hoeveelheid warm water (50-70 °C) opgeslagen in waterhoudende zandlagen. Als er in de wintermaanden extra vraag is, wordt het -nog steeds- warme water uit deze buffer weer opgepompt en in het warmtenet gebracht. Op deze wijze kan een aardwarmtesysteem twee keer zoveel warmte opleveren dan nu het geval is.
Veiligheid
De pilot moet uitwijzen of de techniek geen nadelige gevolgen heeft voor de bodem en het bodemleven. Het infiltreren en oppompen van warm water in de (ondiepe) ondergrond mag niet leiden tot toename van de temperatuur van het grondwater op de lange termijn. Ook wordt onderzocht wat het tijdelijk opslaan van warm water betekent voor de bodem en het milieu.
Meer informatie over ondergrondse warmteopslag
Uitbreiding warmtenetten noodzakelijk
Om warmte – zoals aardwarmte – te vervoeren is een warmtenet nodig waarop gebouwen, kassen en woningen zijn aangesloten. Verwarming via een warmtenet in stedelijke omgeving wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Warmtenetten hebben de potentie om op termijn ongeveer de helft van de benodigde warmte in Nederland te leveren; dat is grofweg een kwart van de totale energiebehoefte.
Het leidingnet van het warmtenet ligt ongeveer één meter onder de grond. Een woning of bedrijf wordt op het warmtenet aangesloten via een ontvangstunit in het gebouw (de kas) of de woning. Zonder warmtenet is aardwarmtelevering niet mogelijk. Een flinke uitbreiding van warmtenetten is daarom een voorwaarde voor de uitbreiding van aardwarmtesystemen.
Wayland Energy is ondertekenaar van het EnergieAkkoord van Greenport West-Holland. Dit akkoord heeft tot doel de CO2-uitstoot in Zuid-Holland sterk te verminderen. Hiervoor is het noodzakelijk dat er meer warmtenetten in de glastuinbouwgebieden worden aangelegd.
Samen met de gemeenten in het Oostland (Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Zoetermeer en Zuidplas) en Glastuinbouw Nederland probeert Wayland Energy financiering te vinden voor een regionaal warmtenet, waaraan diverse bronnen zijn aan te sluiten. De partijen hebben zich vereniging in de Warmte Samenwerking Oostland (WSO).
Meer informatie over warmtenetten
Wayland Energy wil aardwarmtewinning de komende jaren nog verder verduurzamen en de warmte zo optimaal mogelijk gebruiken. De inzet van warmtepompen en ondergrondse warmteopslag dragen bij aan een maximaal flexibel gebruik van de warmte (en de ruimte).
Een ander voorbeeld het afvangen van geogas, dat als bijproduct opgelost zit in het aardwarmte-water. Dit gas komt mee naar boven met het warme water. Het gas wordt bij de eigen installaties ingezet als energiebron voor de warmtekrachtkoppeling (wkk) en warmtepompen.